1 kg tpg gandum
11gm mauripan
50gm majerin
1 bj telur(pkl ngan garfu)
5 sudu besar gula castor
2 sudu teh serbuk penaik
3 sudu bsr susu pkt manis+3sudu bsr air
500 ml air
caranye....
1...1kn tpg gndum,yis,gula n serbuk penaik...gaul rata
2...buat lubang d tgh 2.tuangkn telur n air susu pekat..gaul rata
3..+marjerin..gaul lg..tuang air sedikit dikit hgga jd doh yg kasar.doh hendklah kasar n lembut
4..sediakn dulang,taburkn sedikit tpg,uli tpg mcm mmberus kain.uli 15 minit hgga doh lembut,elastik,licin.
5..masukkn dlm bekas..tutup...biarkn mengembang 45 minit@3 kali ganda...
Inilah rupenye donat yg kak Mah masak pakai resepi ni....4jew yg dpt diselamatkn utk bergambar...... |
No comments:
Post a Comment