Monday 31 October 2011

resepi bluebery cheese kek

     Assalmualaikum.....tgh rajin nih..ari ni nk wat kek keju blubery utk birthday adik Kak Mah...emmm byk kali gak cube resepi dr internet tp x de yg jadik pon...frustnye tuhan jew yg tahu...Kali ni Kak mah nk ikut resepi my frend ummiyansoven....Alhamdulillah..hasilnye amat memuaskan..pd viewer yg nk cube..jgn takut2..insyaalah jadik punye...Lagi satu.cara nk bakar kek cheese ni pon lain macm sikit...kena letak air dalam loyang besar barulah letak loyang kek cheese ni...."waterbath"

  BAHAN BASE
110 gm butter -cairkan
200gm biskut disgetive-hancurkan.,blend po boleh
50 gm almond flakes-toast
#campukan semua bhn padatkan dibhgn bwh loyang..tekan2kasi padat chilled kan.#
#slps di chilled bleh juge dibakar skjp utk rangupkan#



  FILLING
2 buku cream cheese philadelpia
30 gm butter
120 gm gula castor
1 bj lemon -ambil jus 1 sudu+parutan kulit lemon-terpulang
30 gm tpg jagung diayak
1 kotak whipping cream...(200-300 gm)@1 tin nestle reduce cream
4 bj telur-pukul sedikit-gune garfu jew
150 gm bluebery filling

CARANYA
1..pukulcream cheese,butter hgga smooth
2..masukkn gula,parutan n jus lemon,tepung jagung-pukul lg
3..masukkn whipping cream@reduce cream-pukul hngga pekat
4..masukkn telur yg tlh dpukul sedikit-pukul smpai sebati,jgn lama
5..tuangkan separuh adunan di ats lapisan base tadi...ratakan bluebery dan tuang baki adunan
6..bakar dlm waterbath suhu 150 -1jam..biarkan sejuk dalam oven

TOPPING
1tsp gelatin-5 gm
30ml air panas
150 gm blubery filling
#larukan gelatin dalam air panas..kacau hngga gelatin larut..tambahkn blueberypie filling...curahkn atas kek yg telah sejuk..#
                     
                         SELAMAT MENCUBA




heppy besday pait.....sedey nk ambik ganbar kek yg tertinggal...ni tgh lawa

No comments:

Post a Comment